"تاریخچه وسایل سمپاشی و تعریف سم"
مزایای استفاده از سمپاش:
انواع سمپاش:
نکات مهم در تعمیر ونگهداری سمپاش ها :

"تاریخچه وسایل سمپاشی و تعریف سم"
در سال ۱۸۵۰ و ۱۸۶۰ جان بین در کالیفرنیا، سمپاش دستی را ساخت و در سال ۱۸۸۰ اولین محلول پاش به بازار آمد، ابتدا به خاطر مبارزه با امراض قارچی گیاهان ، بویژه بیماری قارچی مو در شهر "برود"فرانسه ، موضوع سم سازی و سمپاشی مطرح و آغاز گردید.
بی اسمیت در سال ۱۹۰۰ در نیویورک موفق به اختراع سمپاش موتوری شد ، سمپاش تراکتور، بعد از توسعه ردیفکاری ، حدود سال ۱۹۳۵ و بالاخره سمپاشی با هواپیما حدود سال ۱۹۴0 شروع گردید.
در حدود سال ۱۹۴۵ هلیکوپتر برای سمپاشی و پخش کود، بکار گرفته شد.
سم طبق تعریف، به هر ماده ای گفته می شود که اثر زیان بار روی موجودات زنده دارد برداشت مردم ازکلمه سم این است که سم باعث کشتن یک موجود میشود در حالی که اثر سموم روی موجودات زنده،ممکن است شامل مرگ فوری یا اثرات جانبی نظیر جهش ژنتیکی یا بروز سرطان شود ویا هیچ گونه اثری نداشته است. تأثیر سموم بر روی موجودات زنده بستگی به عواملی نظیر فیزیولوژی موجود زنده، نوع سم و دز مصرفی دارد. پاراسلوس پدر علم سم شناسی در قرن پانزدهم چنین گفته است؛ همه مواد سم هستند، هیچ ماده ای نیست که سمی نباشد،تنها دز مصرفی یک ماده است که باعث مسمومیت می شود. بنابراین یک ماده در یک دز خاص می تواند حالت سمی داشته باشد و همان ماده در دزی دیگر معمولا پایین تر می تواند اثری مثبت و دارویی داشته باشد. از طرف دیگر یک ترکیب در عین سمی بودن برای یک گونه موجود زنده، می تواند برای گونه دیگر خاصیت کمتری داشته باشد. هر چیز مقدار و حدودی دارد و مصرف آن بایستی با صورت صحیح و اصولی انجام شود تا زیانی متوجه انسان و سایر موجودات نشود. اصلی که در نظام آفرنیش هم منظور شده است.
خداوند متعال می فرماید: "انا کل شیء خلقناه بقدر" البته ما همه چیز را به اندازه آفریدیم . برای سنجش توانایی هر ماده شیمایی در ایجاد مسمومیت 50 درصد را معیار قرار داده و آن را با LD50 نمایش میدهند. این واحد میزان یا دزی از سم است که اگر به یک موجود زنده خورانیده شود به احتمال مرگ آن موجود 50 درصد خواهد بود واحد این مقیاس بسیار کوچک و در حد میلی گرم بر کیلوگرم ویا یک در میلیون است.هرچه این میزان کوچکتر باشد یک ترکیب شیمیایی از مسمومیت بیشتری برخودار خواهد بود.
می توان گفت که تمامی ترکیبات شیمیایی حتی آب و مواد غذایی هم دارای LD50 خاص بوده و اگر از حد مجاز روزانه یا ADI بیشتر مصرف شوند، در بدن تبدیل به یک ترکیب سمی خواهد بود.
این که در متون دینی بر پرهیز از پرخوری تاکید شده است فقط ناظر به جنبه اقتصادی نیست بلکه ناظر برسلامتی انسان است، چرا که زیاده روی دراین زمینه می تواند مواد غذایی را در بدن تبدیل به یک ترکیب سمی کند
در کشور ما نیز برطبق آمار سازمان غذا و دارو مصرف آفت کشها خصوصا روی بسیاری از محصولات میوه و سبزی از حد مجاز فراتر بوده و علت بسیاری از سرطان ها و جهش های ژنتیکی، مصرف آفت کش ها به همراه محصولات کشاورزی می باشد
در استفاده ازسم رعایت حد مجاز بسیار مهم است زیرا استفاده بیش از حد مجاز باعث ضرر و زیان به محیط زیست وخصوصا مصرف کنندگان محصولات کشاورزی می شود و در صورتی که بیش از حد مجاز در فرارود های گوشتی ، سبزیجات،آب و.....مصرف شودخطرات زیادی را برای سلامتی انسان به همراه دارد.
پیامبر خدا فرمایشی دارند که در فقه و حقوق اسلامی تبدیل به یک قاعده بنام قاعده"لاضرر"شده است. ایشان میفرمایند "لاضررولاضرارفی الاسلام" یعنی در اسلام ضرردیدن و ضرررساندن مجاز نیست، بر اساس این اصل هیچ کشاورزی حق ندارد با استفاده ی غیر مجاز از سم به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به دیگران ضرر وارد کند و سلامتی مسلمانی را به خطر بیندازد
حال به قسمتی از مزایای استفاده از سمپاش اشاره می کنیم:
1-تلفات محصولات به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند و محصولات مرغوب و با کیفیت بالایی را می توان کشت کرد
2- در مصرف سم به طرز چشمگیری صرفه جویی شده و سم با یکنواختی و قطرات ریزتری پخش خواهد گردید
3-میزان سرعت سمپاشی افزایش و زحمت اپراتور کاهش پیدا میکند.
4-راندمان و کیفیت کار چند برابر می شود
5- هزینه های سمپاشی به طور چشمگیری کاهش پیدا میکند ، لذا از دیرباز زحمت سمپاشی و گندزدایی محیط توسط نیروی انسانی که ارتباط مستقیم با مواد سمی
و بیماریهای مختلف داشته چالش برانگیز بوده است ، اما در سیستم نوین ، نیروی انسانی به صورت مستقیم حذف گردیده است و به صورت خودکار این فرایند انجام می دهید.
انواع سمپاش
سمپاش شارژی ، سمپاش فرغونی،سمپاش دستی ، سمپاش پروانه ای ،سمپاش تراکتوری،سمپاش برقی،سمپاش بادی،سمپاش برقی فرغونی ،سمپاش پشتی ، سمپاش پشتی شارژی ، سمپاش تیلر ، سمپاش توربینی پشت تراکتوری ، سمپاش توربین دار ، سمپاش خرطومی ، سمپاش زنبه ای ، سمپاش اتومایزر
1.سمپاش دستی : جهت سمپاشی در فضاها و مقیاس های کوچک همچون خانه ها، باغچه ها ، مراکز بهداشتی ر گلخانه ها از این دست سمپاش ها استفاده می نمایید که در مقیاس های از ۲ تا 2۵ میلیمتر موجود هستند این سم پاش ها در دو نوع پلاستیکی و استیل در بازار موجود هستند، به این دسته از پاشنده های سم ، سمپاش های گلخانه ای می گویند.مزیت این دسته از سم پاش ها ثبت به سم پاش های پشتی و تلمبه ای ثابت بودن فشار در طول سمپاش می باشد.
۲ -سمپاش پشتی موتوری : مکانیزم عملکرد این دسته از سمپاش ها همانند سمپاش های دستی است با این تفاوت که فشار لازم برای سمپاش از طریق یک موتور بنزینی تأمین می گردد.
3-سمپاش فرغونی: جهت سمپاشی در حجم های وسیع همچون باغ ها ،استفاده از سمپاش فرغونی توصیه می گردد، مخزن این گونه از سمپاش ها بزرگ بوده و سمپاشی در مقیاس های بزرگ را مقدور می سازد.
اما استفاده از این سم پاش ها در مزارع چندان توصیه نمی شود و پیشنهاد می گردد در جهت مزارع از سمپاشی های مخصوص استفاده گردد.
4.سمپاش پشت تراکتوری: جهت پاشش سم در مقیاس های بزرگ و سطوح وسیع، همچون مزارع و باغ های مکانیزه پستهه، هلو، زیتون، سیب و غیره از سمپاش های پشت تراکتوری استفاده می شود. این دسته پاشنده های سم پشت تراکتور بسته شده و عملیات پاشش سم را سهل و آسان می نمایند. مزایای استفاده از سمپاش تراکتوری : 1.سهولت سمپاشی باغ ها و مزارع در مقیاس های وسیع 2. صرفه جویی و کاهش میزان مصرف سم 3.نیاز به به نیروی کار کمتر و در نتیجه کاهش هزینه های سمپاش 4.حفاظت از محیط زیست 5. توزیع و پاشش سم به صورت یک نواخت و همسان 6. چند برابر کردن سرعت پاشش سم
5.سمپاش زنبه ای : سمپاش زنبه ای دقیقا مشابه سمپاش فرغونی است با این تفاوت که موتور وپمپ سمپاش روی یک شاسی بدون چرخ قرار دارد و برای سمپاشی باید از شیلنگهای بلند سمپاشی استفاده کرد. این دسته از سمپاش ها دارای یک موتور بنزینی، یک پمپ جهت سمپاشی و یک شاسی بوده که تمامی این اجزا بر روی شاسی نصب می گردد و برای حمل سم معمولاً از یک بشکه جداگانه استفاده می گردد.
6. تریلرهای سمپاش : در این دسته از سمپاش ها، مخزن سم روی یک تریلر قرار داشته که زیر آن دو چرخ حمل کننده پلاستیکی وجود دارد، این دسته از سمپاش ها پشت تراکتور کشیده می شود.
نکات مهم در تعمیر ونگهداری سمپاش ها : 1.موتور دستگاهها به صورت دوره ای هر6 ماه یکبار مود بازدید و سرویس قرار گیرد 2. پس از هربار استفاده سمپاش را شستشو داده و اجازه ندهید سم به مدت طولانی داخل سمپاش بماندچون امکان ترکیب شدن و آسیب زدن به قسمتهای مختلف وجود دارد3. پس از اتمام سمپاشی حتما قسمت اسپری کننده را شستشو داده و تمیز کنید تا از هر گونه مواد شیمیایی و کثیفی پاک گردد۴. کلیه اجزای دستگاه باید به صورت دوره ای و طی زمانبندی های مشخص چک و در صورت بروز عیب تعمیر یا تعویض گردد.